Sport za osobe sa spinalnim ozljedama

Biljar

I biljar se igra iz invalidskih kolica na europskom prvenstvu u biljaru (The European Pocket Billiard Federation). Dovoljan je nastavak koji se stavi na donji dio štapa ili se štap stavi na „most“. Klub u Velikoj Mlaki je u preuređenju, ali je moguć pristup kolicima.

Precizna orijentacija

Precizna orijentacija (trail orienteering) je jedan od nekoliko različitih oblika sportske orijentacije. U preciznoj orijentaciji mogu ravnopravno sudjelovati osobe bez obzira na onesposobljenost kretanja (prema tome i osobe s paraplegijom ili tetraplegijom), jer je bitna sposobnost snalaženja u prostoru (prirodi) i donošenje odluka, a staze koje se prolaze i zadaci su prilagođeni za kretanje u kolicima. Ako je potrebno organizator natjecanja osigurava i pomagače. Za uključivanje u ovaj sport važno je naučiti čitati precizne karte i posebne znakove i imati želju za boravkom u prirodi.

Sit Ski

Pogledajte reportažu RTL Televizije o skijanju za osobe sa spinalnim ozljedama.

Tenis

Tenisom u kolicima se bave osobe s osamdeset postotnim oštećenjem na organima za kretanje (paraplegija, tetraplegija i amputacija). U Zagrebu se tenis u invalidskim kolicima trenira u organizaciji TK AS 1992. Treninzi su prilagođeni težini invaliditeta. Od stručnog voditelja možete dobiti informacije o potrebnoj tenis opremi. Klub pomaže u nabavci sportske opreme, kao i u osiguravanju (plaćanju) teniskog terena.

Kontakt
Mitar Drecun
Tel. 01/ 23-12-971
GSM 091/ 50-83-125

Print Friendly, PDF & Email