Madridska deklaracija

Prema jednoglasnoj odluci europskih ministara socijalne skrbi donijetoj u prosincu 2001. godine, 2003. godina bit će Europska godina osoba s invaliditetom.

Što je Madridska deklaracija i što ju veže s Europskom godinom osoba s invaliditetom 2003?

Kako bi se osigurao konceptualni okvir za djelovanje na svim razinama u Europskoj godini osoba s invaliditetom, u tijeku Europskog kongresa osoba s invaliditetom, održanom u Madridu 2002. godine, više od 600 sudionika iz 34 zemlje donijelo je Madridsku deklaraciju. Usvojeni tekst je rezultat koncenzusa između European Disability Foruma, španjolske vlade koja je u to vrijeme predsjedala Europskom unijom i Europske komisije.

Tijekom godine, u cijeloj Europskoj uniji će se izvesti na tisuće događaja kako bi se promovirala prava više od 37 milijuna osoba s invaliditetom i podigla svijest o barijerama u društvu s kojima se dnevno susreću ljudi s invaliditetom.

Kao svoje polazište, Madridska deklaracija uzima analizu sadašnjeg stanja osoba s invaliditetom u Europskoj uniji, koje vrlo često vodi u diskiminaciju, isključenje iz zajednice i siromaštvo. Ona predlaže opću viziju u kojoj osobe s invaliditetom nisu objekti milosrđa i pacijenti, već samostalni građani, posve integrirani u društvo.

Za ostvarenje te vizije, Madridska deklaracija razvija programe i prijedloge za djelovanje u kojima svi relevantni financijski čimbenici imaju mogućnost za djelovanje. Lokalne i državne vlasti, organizacije osoba s invaliditetom, poslodavci, mediji, učitelji i profesori, roditelji, te strukture odlučivanja mogu doprinijeti ovom procesu koji će dovesti do stvarne jednakosti za sve osobe s invaliditetom i njihove obitelji.

Print Friendly, PDF & Email