Mobilnost

HAK

Hrvatski autoklub i HUPT su dogovorili zajedničku suradnju na rješavanju problema s kojima se susreću osobe s invaliditetom u prometu na cestama. Upravni odbor HAK-a je donio Odluku o posebnim članskim pogodnostima HAK-a za osobe s tjelesnim invaliditetom i osobe sa specijalnim potrebama.

Odluka o posebnim članskim pogodnostima HAK-a za osobe s tjelesnim invaliditetom i osobe sa specijalnim potrebama

Osiguranje vozila

Osobe s invaliditetom mogu ostvariti i popust od 10-20% na dodatno godišnje osiguranje automobila, što ovisi o stupnju tjelesnog oštećenja osobe i o kriterijima osiguravajuće tvrtke.

SMART kartice za autoceste

Temeljem Zakona o javnim cestama čl. 76, stavak 2, osoba koje imaju 80% ili više postotaka tjelesnog oštećenja, odnosno 60% ili više tjelesnog oštećenja koje se odnosi na organe za kretanje, mogu koristiti autoceste i objekate s naplatom bez plaćanja cestarine.
Ovo se pravo ostvaruje temeljem SMART kartice koja vrijedi za Hrvatske autoceste, Autocestu Rijeka – Zagreb, Autocestu Zagreb – Macelj i Tunel Učka, a koju izdaje Hrvatske autoceste, Sektor naplate, Jadranska avenija 6, 10250 Lučko, tel. 01 / 65-04-777 ili 65-04-813.
Za podizanje NOVIH! SMART kartica (stare vrijede do lipnja 2007.) trebate kopiju rješenja Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, sliku kao za osobnu iskaznicu/putovnicu te kopije prometne dozvole i 20kn (38kn ako Vam se šalje poštom).

Povlastica za putovanje željeznicom i brodom

Povlastice se odnose na putovanje željeznicom i brodom, tj. na četiri putovanja godišnje. Osobe s invaliditetom plaćaju 25% vrijednosti putne karte, a pratilac ima pravo na besplatnu vožnju. Ovaj zahtjev se podnosi Odjelu za upravno-pravne poslove Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, Zagreb, Vodnikova ulica 12, tel. 01 / 48-29-555 (izvan Zagreba županijskom uredu).

Print Friendly, PDF & Email