Osnovni cilj projekta je pomoć osobama na prvoj rehabilitaciji nakon stradavanja, radi ublažavanja „muka“ pri njihovoj resocijalizaciji. Trenutno stradavanje koje ima za posljedicu visoki stupanja tjelesnih poremećaja; od osjeta tijela, inkontinencije, spazama i nemogućnosti oporavka – podrazumijeva i poremećaj svih socijalnih aspekata življenja. Od poremećaja dotadašnjeg načina funkcioniranja obitelji do okruženja u kojem je prije osoba bila aktivna (škola, radno mjesto, društveno kulturni sadržaji itd.).

Aktivnosti se odvijaju u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, gdje se u pravilu rehabilitiraju osobe koje dožive ozljedu kralježničke moždine, kroz organiziranje psiholoških radionica (prevladavanje kriznih stanja, važnost savladavanja vještine komuniciranja i razumijevanja), grupni i individualnih razgovori (o ortopedskim pomagalima, inkontinenciji, spolnom životu, vještinama samozbrinjavanja i samostalnog življenja, raznim zakonskim pitanjima, građevinskim barijerama itd.).

Budući u Hrvatskoj nema prepoznatljivog modela rehabilitacije i praćenja osoba koje dožive ozljedu kralježničke moždine, HUPT smatra svojom moralnom obvezom doprinijeti funkcionalnijoj rehabilitaciji ovih ljudi. Ljudi koji dožive ovakve ozljede bez naučenih vještina za prevladavanje mnogobrojnih tjelesnih poremećaja teško da imaju šansu uključiti se u svakodnevni život. U okviru rehabilitacijskog procesa se ovim potrebama ne pridaje potrebna pažnja, stoga je HUPT odlučio za vrijeme rehabilitacijskog procesa pružati maksimalnu podršku tim osobama. Pomoć je usmjerena na učenje samozbrinjavanja i prevladavanja tjelesnih poremećaja kako bi se ove osobe nakon izlaska iz rehabilitacijske ustanove što je moguće brže uključile u normalne tokove življenja.

U dogovoru s bolničkom ustanovom i s osobom s invaliditetom, konzultanti rade s pojedincima podučavajući ih, pojedinačno ili u grupama, vještinama samostalnog življenja poput samozbrinjavanja, organiziranja osobne pomoći, prilagođavanja novostradalih osoba na invaliditet, održavanja urednosti doma i drugo. Peer konzultant također sudjeluje u događanjima poput lobiranja kod zakonodavaca u pitanjima koja se tiču osoba s invaliditetom, te u događajima koji se organiziraju u zajednici.

Slobodna komunikacija sa ljudima s paraplegijom ili tetraplegijom s iskustvom življenja s mnogobrojnim problemima, njihovo iskustvo, želja za svjedočenjem najintimnijih iskustava i savjeti važni su za što bolju osviještenost osoba s paraplegijom i tetraplegijom.