Bol u ramenu je česta, a osobe s ozljedom kralježnične moždine (OKM) još su joj sklonije od drugih. Prema istraživanjima velikog broja osoba s OKM u Americi, Kanadi i Britaniji nađeno je da od 30 do 50% ima tegobe, a u jednom našem istraživanju provedenom na području Zagreba i Zagrebačke županije postotak je bio nešto manji – 21%.

To zapravo ne čudi, jer kod paraplagičara i tetraplegičara ruke uz svoj posao obavljaju još i poslove nogu i trupa: omogućuju transfere, pokreću kolica i sl. Kod tetraplegičara i zbog same ozljede nastaju neke promjene u držanju i odnosima oko zgloba koje doprinose nastanku bolnog ramena.

Bol u ramenu može biti posljedica naglo nastale ozljede pri prebrzom, naglom dizanju preteških tereta. To može biti dizanje kolica u auto, teških stvari u kupovini ili vlastita težina u transferu. Puno je češće bol rezultat svakodnevne pretjerane upotrebe. Što češće izvodite neki pokret, što pri tome ima više napinjanja i dizanja vjerojatnije je da će se ubrzati „trošenje“ zgloba. Što je više transfera u toku dana i što su oni s, po visini, različitijih podloga (ulazak u kadu, na nisku sofu, na krevet, u visoki terenski automobil) opterećenje za rame je veće. A tako je pri i korištenju kolica na ručni pogon izvan kuće, po neravnom terenu, na dulje pruge, vožnji automobila (posebno bez servo volana), bavljenja sportom. Bol u ramenu može biti i prenesena npr. iz vratne kralježnice.

Rame je najgibljiviji zglob zahvaljujući svojoj anatomskoj strukturi, ali zbog toga i vrlo nestabilan. Bitni su mišići i ligamenti koji ga okružuju: stabiliziraju (četiri mišića koja čine „rotatornu manžetu“) i pokreću (deltoideus koji čini rame zaobljenim i drugi), a isto tako i njihovi međusobni odnosi.

Pri odmicanju i podizanju ruku može doći do uklještenja jedne tetive između koštanih dijelova zgloba, što izaziva bol (sindrom sraza), a pri učestalom ponavljanju može dovesti i do djelomičnog ili potpunog puknuća tetive. Tada je najveća je bol pri podizanju ruke iznad glave.

Tetiva dvoglavog mišića (bicepsa) koji se nalazi s prednje strane nadlaktice još je jedno ugroženo mjesto. Ona u ramenu prolazi kroz usjek na kosti, a ponavljani pokreti dovode do otoka i boli u i oko tetive, a time i do njenog slabljenja. Tada se bol javlja u sredini ramena sprijeda ili malo niže gdje se nalazi ta tetiva, a pogoršava se pri pokretu ruke unazad.

Ako doživite bol u ramenu korisno je savjetovati se s liječnikom koji će utvrditi o čemu se točno radi i preporučiti terapiju. Treba smanjiti bolove primjenom hladnih obloga ili masaže ledom te uzimanjem lijekova (a u nekim slučajevima i primjenom injekcije u zglob), a odmah, koliko god je moguće, započeti i s razgibavanjem pod nadzorom fizioterapeuta.

Treba razmisliti i o uzrocima koji su doveli do boli u ramenu i pokušati ih riješiti: smanjiti ili modificirati aktivnosti, nabaviti, promijeniti ili podesiti pomagala, angažirati nekoga u težim svakodnevnim poslovima.

Evo nekoliko savjeta:

  • Ako često dohvaćate stvari s polica iznad glave vrijeme je da ih presložite: ono što najčešće koristite mora biti nadohvat ruke.
  • Pazite na držanje, ne samo za vrijeme vožnje kolica nego i pri sjedenju ili drugom poslu. Promotrite se postrance u ogledalu: uho, rame, kuk i osovina kolica bi trebali biti povezani ravnom linijom okomitom na pod. Ako nije sve tako vrijeme je za promijene, savjetujete se s fizio i radnim terapeutom koji se razumiju u držanje tijela i pomagala i znaju kako ih treba modificirati.
  • Kad vozite kolica laktovi trebaju biti što bliže tijelu, možda je moguće pomaknuti naslone za ruke bliže ili ih sniziti.
  • Ako je bol neizdrživa treba razmisliti o elektromotornim kolicima.
  • Smanjite koliko je moguće transfere, posebno pomoću trapeza.
  • Izbjegavajte transfere gdje je velika razlika u visini: povisite krevet ili sofu, nabavite klupicu za kadu i sl. ili kad to nije moguće (ulazak u auto) koristite dasku za transfere. Ruke kod transfera držite što bliže tijelu.
  • Treba u svemu imati mjeru. Samo odmor i neaktivnost nisu rješenje. U jednom ispitivanju osoba s OKM više poteškoća s ramenom su imali nezaposleni!
  • Odmah učinite nešto za sebe: iako sada nemate tegoba, vjerojatnost da će se one pojaviti je veća što smo stariji.
  • Vožnja kolica jača prednji dio mišića ramena i nadlaktice, a manje je uobičajenih aktivnosti u kojima koristimo mišiće stražnjeg dijela, pa oni budu relativno slabiji. Zbog toga treba jačati i mišiće stražnje strane ramena: npr. voziti kolica unazad ili provoditi ciljane vježbe s ili bez opterećenja. To se može i u gotovo svakom rekreacijskom centru gdje postoje sprave na kojima možete i dozirati otpor. Više savjeta i ideja će vam dati kvalificirani fizioterapeut ili trener. A evo nekoliko primjera da možete započeti što prije. Najbolje odmah sada dok ovo čitate.

sl. 1 Dok ležite na leđima podignite se na laktove i istegnite ih. Zadržite se u tom položaju nekoliko trenutaka.

sl. 2 Zabacite jednu ruku iza leđa, a drugom ju preko lakta potisnite prema dolje. Osjetite istezanje ramena i zadržite nekoliko trenutaka.

sl. 3 Ispružite ruke postrance u visini ramena i kružite prvo deset puta u smjeru kazaljke na satu, a zatim deset puta obrnuto.

sl. 4 Ruke podignite iznad glave kao da se predajete, a zatim ih okrenite u ramenu tako da dlanovi budu prema dolje i gledaju unazad. Zadržite u krajnjim pozicijama nekoliko trenutaka i ponovite deset puta. Kad već budete uvježbani povećavajte postupno broj ponavljanja, a možete i opteretiti ruke utezima.

sl. 5 Prihvatiti štap ispred sebe te ga podignite u stranu. Nemojte iskrivljavati tijelo. Ponovite i na drugu stranu, ukupno deset puta.

sl. 6 Zabacujte ruku s dlanom prema nazad. Pri tome se nemojte naginjati naprijed. Ponovite 10 puta svaku stranu, a kad se uvježbate možete otežati vježbu stavljanjem utega na zapešće. Također, ovu vježbu možete raditi pomoću štapa tako da ga objeručke prihvatite iza leđa i odmičete.

sl. 7 Sjedeći uz tvrdu podlogu upirite rukom savitom u laktu unazad. Ne zaboravite disati pri tome. Zadržite nekoliko trenutaka. Ponovite deset puta.

sl. 8 Savite ruke u laktovima i prebacite elastičnu traku preko zašeća. Širite podlaktice, a laktove pri tome držite i dalje uz tijelo. Ponovite deset puta. Možete nabaviti elastične trake različitih jačina ili improviziratate.

sl. 9 Prebacite elastičnu traku oko kvake na vratima ili nečeg sličnog, te ju prihvatite bližom rukom svijenom u laktu. Približite ruku prema trbuhu i ponovite deset puta.

dr. Mirka Jakšić