Radni vikend Tuheljske toplice 2014.

Programi dosadašnjih radnih vikenda

Projekt Radni vikend je seminar koji se provodi svake godine u drugom mjestu u Hrvatskoj i s drugom osnovnom temom. Radni vikend namijenjen je prije svega članovima HUPT-a, njihovim pratiteljima, članovi obitelji, čelnicima lokalne zajednice (gdje se skup održava) te stručnjacima raznih profila. Za članove HUPT-a to je značajan program. Stotinjak ljudi, od toga šezdesetak osoba s paraplegijom i tetraplegijom dva dana zajedno rade, razmjenjuju iskustva i uče kako će si pomoći u svakodnevnom življenju. Istovremeni boravak stručnjaka logistička je podrška ljudima koji u svojem svakodnevnom životu nemaju baš prilike neposredno komunicirati s njima. Također nastojimo angažirati i uključiti stručnjake i medije iz lokalne zajednice u koju se dolazi. Takav način doprinosi senzibiliziranju lokalnih vlasti i javnosti.

Osnovni sadržaj cjelokupnog programa usmjeren je na poboljšanje kakvoće življenja osoba s paraplegijom i tetraplegijom i njihovih bližnjih, naravno uključujući i razne socijalne i zdravstvene i društvene subjekte.

Osobe koje dožive ozljedu kralježničke moždine u pravilu kada izađu iz rehabilitacijskog centra naiđu na gomilu vrlo teško rješivih problema, a sustavne pomoći zajednice nema. Posebnost ove grupacije ozlijeđenih osoba je u tome što one u trenu ostaju vrlo teško invalidizirane – potpuno nepokretne u donjem dijelu tijela ili i u gornjem dijela tijela. Osim što ovo teško oštećenje zahtijeva u kratkom roku intenzivnu skrb i podršku, a da bi se postigli potrebni i željeni rezultati – resocijalizacija, sve te osobe imaju veći ili manji poremećaj tjelesnih funkcija ispod razine ozljede. Radi se o poremećenom osjetu tijela, o poremećaju probave i mokraćnog sustava, o izrazitoj osjetljivosti kože i tijela na pojavu dekubitalnih rana, cirkulaciji, boli itd. Budući da se vrlo mali broj stručnjaka bavi ovom složenom problematikom svake godine organiziramo Radni vikend u kojem sudjeluju članovi HUPT-a i stručnjaci. To je prilika da članovi kroz grupni ili pojedinačni rad mogu dobiti potrebne informacije i stručne odgovore na pitanja koja ih muče a s kojima se moraju svakodnevno „nositi”.

Cilj ovog projekta je bolja informiranost osoba s paraplegijom i tetraplegijom, a i njihovih obitelji u vezi s ozljedom kralježničke moždine, redovitih zdravstvenih pregleda, osviještenost osoba s paraplegijom i tetraplegijom u vezi s očuvanjem zdravlja, njihovim pravima i mogućnostima te bolja komunikacija između samih članova.