Rehabilitacijsko-edukacijski oporavak

Članovi HUPT-a osobe s tetraplegijom gotovo da i ne mogu otići negdje na rehabilitaciju ili na odmor bez pratitelja. Ukoliko se osobe s tetraplegijom odluče, na primjer, odlazak na rehabilitaciju, to gotovo uvijek podrazumijeva narušavanje već dostignute kakve-takve kakvoće življenja. Radi se o tome da osoblje koje radi na pružanju usluga u zdravstvenim ustanovama radi prema „ustaljenom režimu“. Prema njemu je određeno vrijeme ustajanja i lijeganja osobe s tetraplegijom iz kreveta u kolica, vrijeme stavljanja postelju, vrijeme kada se obavljaju fiziološke potrebe, vrijeme hranjenja, osobne higijene i dr. Osobe s tetraplegijom kao posljedicom ozljede kralježničke moždine svoju inkontinenciju i obavljanje fizioloških potreba čine na vrlo svojstven način i prilagođavajući se svom tijelu, što se vrlo često ne može „ukalupiti“ u režim. Takvu pomoć i njegu mogu obavljati osobe koje imaju ta specifična znanja. Da ne bi doživjele degradaciju u svojoj svakodnevnici za odlazak na rehabilitaciju nužna im je osobna pratnja.

Nekim osobama s tetrapelgijom je to rijetki odlazak od kuće/iz institucije nakon više godina. Drugima je to omogućavanje da jednom godišnje odu na rehabilitaciju/oporavak, a da pri tome ne osjećaju grč u želucu, jer to neće značiti da moraju svoj dnevni ritam podrediti režimu koji im u biti šteti. A činjenica je i kako se njihovi pomoćnici moraju odmoriti od svakodnevnice.

Cilj nam je da prvenstveno osobama s tetraplegijom koje u svom svakodnevnom življenju ovise o pomoći druge osobe omogućimo četrnaest dnevni oporavak na moru u pristupačnom prostoru te uz organiziranu pomoć odgovarajuće pratnje. To je s jedne strane direktna pomoć njima a s druge omogućavanje osobama koje se svakodnevno brinu o njima odmor. Dakle, organizirani oporavak za same osobe s tetrapegijom kao i za njihove pomagače, znači odmak i kratki predah od svakodnevnice.

Print Friendly, PDF & Email