O udruzi

Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) savez je organizacija udruga osoba sa spinalnim ozljedama u Republici Hrvatskoj udruženih radi zajedničkih interesa, osnovan na zajedništvu, uzajamnosti i solidarnosti osoba sa spinalnim ozljedama.

Savez organizacija usmjeren je zajedničkim interesima i ciljevima radi ostvarivanja ljudskopravaškog modela gledišta na invaliditet te na unapređivanje skrbi o osobama sa spinalnim ozljedama od trenutka nastanka invaliditeta nadalje.

HUPT je jedan od osnivača Europske federacije spinalno ozlijeđenih (ESCIF-a) sa sjedištem u Nottwilu (Švicarska), pridruženi je član Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), član je i Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ).

Misija

HUPT djeluje kao centar potpore svojim članicama, jačajući unutarsektorsku i međusektorsku suradnju te zagovara interese osoba s invaliditetom s ciljem promocije javnog dobra i napretka hrvatskog društva. U isto vrijeme, HUPT djeluje u direktnom interesu osoba sa spinalnom ozljedom kako bi doprinio njihovoj uspješnoj integraciji u društvo.

Vizija

HUPT kao krovna organizacija pomaže svim osobama koje žive s posljedicama ozljede ili bolesti kralježničke moždine u potpunom ostvarivanju njihovih prava u svim aspektima življenja i sprječavanju diskriminacije, kroz suradnju s udrugama članicama i kroz partnerstvo sa svim drugim dionicima koji su usmjereni ostvarenju ravnopravnog života osoba s invaliditetom.

Glavne aktivnosti HUPT-a tijekom godina djelovanja su projekti provođeni po principima pokreta neovisnog življenja. Neovisno življenje je način rada koji se provodi od samog osnutka 1999. godine. Obuhvaća brojne projekte za unapređivanje svih područja života osoba sa spinalnim ozljedama potrebnih za ostvarivanje jednakih mogućnosti: od edukacija članstva o neovisnom življenju do skrbi za vlastito tijelo zbog prevencije pojave komplikacija kod osoba sa spinalnom ozljedom, zagovora za prava OSI, monitoring pristupačnosti javnih i turističkih objekata, edukacije rizičnih skupina, Peer Counsellinga (savjetovanja iz iskustva) te rada u radnim skupinama za prijedloge i izmjene zakona i Povjerenstvu Vlade RH za osobe s invaliditetom.

Predsjednik

Bojan Hajdin
Bojan Hajdin

Skupština HUPT-a

Danijel Balažić
Danijel BalažićČlan skupštine HUPT-a
Predsjednik Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije, samostalne udruge u okviru saveza Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara.
Lukrecija Tomušić
Lukrecija TomušićČlanica skupštine HUPT-a
Predsjednica Udruga osoba sa spinalnim ozljedama – Karoca Rijeka, samostalne udruge u okviru saveza Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara.
Tatjana Varga
Tatjana VargaČlanica skupštine HUPT-a
Predsjednica Zajednice spinalno ozlijeđenih, samostalne udruge u okviru saveza Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara.
Nikoslav Čale
Nikoslav ČaleČlan skupštine HUPT-a
Predsjednik Splitsko-dalmatinska udruga spinalno ozlijeđenih, samostalne udruge u okviru saveza Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara.
Mladen Jurada
Mladen JuradaČlan skupštine HUPT-a
Predsjednik Udruga paraplegičara i tetraplegičara Istarske županije, samostalne udruge u okviru saveza Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara.
Martina Benić
Martina BenićČlanica skupštine HUPT-a
Predsjednica Karlovačke udruge spinalno ozlijeđenih, samostalne udruge u okviru saveza Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara.

Vizualni identitet HUPT-a