O UPITOBŽ-u

Udruga je registrirana u Osijeku 5.7.2007. kao organizacija spinalno ozlijeđenih Osječko-baranjske županije. Njeni aktivisti provode programe i projekte usmjerene ka podizanju razine životne kvalitete osoba sa spinalnom ozljedom ali i ostalih kategorija osoba s invaliditetom. UPIT je članica krovne organizacije spinalno ozljeđenih HUPT – Zagreb i Regionalne mreže pružatelja socijalnih usluga SOS-NET

Najznačajniji projekti:

  • Osobni asistent se provodi još od 2005. godine kada je organizacija bila registrirana kao Ogranak HUPT-a, projekt je rastao tako da je od početna 2 korisnika u projekt trenutno uključeno 10 korisnika. Projekt je pridonio prepoznatljivosti organizacije na lokalnoj razini ali i iskustvu pripreme, planiranja, pisanja, upravljanja projektima i vođenja same organizacije.
  • Bez barijera je obuhvatio istraživanje pristupačnosti javnih objekata u 5 istočno-hrvatskih županija,
  • Računalni operater i WEB dizajn za 12 članova udruge koji su dobili baznu edukaciju za profesionalno korištenje kompjutera i izradu web stranica; obje edukacije su certificirane, članovi su osim navedenoga opskrbljeni računalnom opremom koja im je ostala u trajnom vlasništvu,
  • Fitness dvorana za osobe s invaliditetom je projekt namjenjen ne isključivo članovima udruge ili OSI nego je otvoren za javnost, ovaj projekt predstavlja idealan primjer integracije i suradnje između kategorije građana bez i sa invaliditetom, projekt se još uvijek provodi a udruzi donosi prihod.
  • Parabike je projekt u kojem su članovi udruge u suradnji sa lokalnom mehaničarskom i bravarskom radionicom konstruirali prvi hrvatski hand-bike; adapter za invalidska kolica koji se pokreće rukama poput bicikla.
  • Kako nas vidite?! je bio projekt u kojem su učenici četvrtih razreda svih osnovnih škola u Osječko-baranjskoj županiji (70) bili pozvani da slikaju prizor koji uključuje osobu s invaliditetom u božićnoj atmosferi. Od najboljih radova je upriličena izložba u Dječjem Kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku a tiskane su i božićne čestitke koje su udruzi donijele prihod.
  • Rizično ponašanje je projekt koji smo također provodili u svim osnovnim školama (70) u Osječko-baranjskoj županiji. Ciljna skupina su bili učenici 7. i 8. razreda kojima smo predavanjem pokušali skrenuti pažnju na neke banalne životne situacije koje mogu uzrokovati nastanak invaliditeta.
  • Udruga je u 2013. godini bila korisnik Institucionalne potpore za razvoj i stabilizaciju OCD-a financiranu od strane Nacionalne Zaklade za razvoj civilnoga društva.

Udruga nastavlja pisati projekte. Vizija nam je osnovati tvrtku koja će poslovati u okviru društvenog poduzetništva i donositi prihod koji će biti iskorišten u svrhu podizanja razine životne kvalitete članova u onim situacijama koje nisu pokrivene sustavom; doplate za bolja ortopedska pomagala ili ona koja se ne nalaze na Listi, sufinanciranje putovanja, izvaninstitucionalnog obrazovanja, informatizaciju ali i koja će osigurati sredstva za stabilan rad organizacije; pokrivanje režijskih troškova i službenih putovanja.

Kontakt

Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije
Vijenac Ivana Meštrovića 26c
31000 Osijek

tel.: 031 28 16 00
mob: 098 18 94 315
E-mail: upit@upit-os.hr
Web: www.upit-os.hr

Žiro račun: 2360000-1101990619

Registracijski broj:
OIB:
 86649507780
Matični broj: 2302276

Gdje smo

O predsjedniku

Danijel Balažić

Rođen sam u Osijeku 10.02.1968. Nakon povratka roditelja iz inozemstva od 1975. živim u Bizovcu, mjestu udaljenom 18km od Osijeka. Neposredno pred završetak osnovne škole 1983. doživljavam spinalnu ozljedu uzrokovanu skokom u vodu na glavu. Od tada se krećem uz pomoć invalidskih kolica a imam ozljedu kralježnice C5-C6.
Iako sam nakon završetka osnovne škole obrazovanje trebao nastaviti u Srednjoj vojnoj školi u Sarajevu, zbog toga što živim u mjestu u kojem ne postoji srednja škola ovaj stupanj obrazovanja nikada nisam završio. Liječenje mi je trajalo do 1988. a neprihvatljiva mi je bila ponuda da kao dvadesetogodišnjak pohađam školu u Dubravi.
1990. godine okušao sam se u poduzetništvu. Osnovao sam trgovačko društvo koje je uspješno poslovalo do 2005. godine kada sam nakon pada i ponovne ozljede kralježnice bio prisiljen otići u mirovinu.
Krajem 2005. godine na nagovor predsjednice HUPT-a gđe.Mande Knežević i u suradnji sa nekoliko istomišljenika osnivam ogranak ove organizacije a 2007. i samostalnu udrugu.
U braku sam od 1999. Strast su mi daleka putovanja, izazovi, nepredvidljive situacije, rad pod pressingom.
Od 2013. godine posjedujem vozačku dozvolu i redovito vozim automobil što smatram velikim osobnim postignućem i uspjehom u odnosu na invaliditet koji imam.
Svojim radom i iskustvom želim pridonijeti boljoj i bržoj resocijalizaciji novoozlijeđenih osoba sa ozljedom kralježnice. Nisam sretan što sam osoba s invaliditetom ali smatram da me ta otegotna životna okolnost nije previše sputala i ograničila da postignem u životu ono što sam želio i čemu sam težio.