Kategorija: Vijesti

Podijeli

Objavljeno: 25 veljače, 2011Kategorija: Vijesti

Podijeli

Srodne objave

Visoke cijene te niski životni standard obično su razlog što večina naših osoba s invaliditetom (prije svega osoba s ozljedom kralježnične moždine) ne ulaže dovoljno u svoju kondiciju i održavanje fizičkog stanja. No, zahvaljujući dobroj suradnji njemačke tvrtke medica Medizintechnik i Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara jedini model kućnog uređaja za aktivnu rehabilitaciju osoba s najrazličitijim vrstama invaliditeta postao je dostupan i u našoj zemlji. Riječ je o Thera vital spravi koji osobama s otežanim ili posve onemogućenim kretanjem (najčešće u invalidskim kolicima) omogućava svakodnevno vježbanje. Uz pomoć Thera vitala osobe s paraplegijom, tetraplegijom, spinom bifidom, multiplom sklerozom, Parkinsonovom bolešću, mišićnom distrofijom te osobe koje su pretrpjele moždani udar imaju kvalitetnu i sigurnu rehabilitaciju.

Svladavanje pisanja EU projekata velik je zalogaj…

Prigodna svečanost primopredaje donacije održana je u četvrtak 17. II 2011. u udruzi HUPT, u Zagrebu. Thera vital je predsjednici HUPT-a Mandi Knežević predao dr. Ninoslav Novak, predstavnik tvrtke Elektroničar (zastupnika medice Medizintechnik u Hrvatskoj).

Nekoliko riječi više o Thera vitalu…

Najveća poteškoća invaliditeta je činjenica da se tijelo ne kreće uopće ili premalo. Zbog čega dolazi do slabljenja snage i kondicije. Mišići se polako gube, a metabolizam usporava svoj rad s negativnim učinkom na mjehur i unutarnje organe. Tu su i spazme (nevoljni grčevi mišića) zbog čega se skraćuju ligamenti i tetive, te nastaju drugi poremećaji koštano-mišićnog sustava. Zato je vježbanje za osobe s invaliditetom važno te je nezaobilazni dio rehabilitacije. Thera vital omogućava da se dio tih vježbi prenese u intimu doma ili poznatu atmosferu udruge…

…ali sve je lakše u dobrom društvu

Uz navedne bolesti Thera vital se koristi i kod:

 1. Muskularnih bolesti.
 2. Ozljeda glave i mozga.
 3. Reumatskih bolesti.
 4. Kardiovaskularnih poremećaja.
 5. U postoperativnoj rehabilitaciji.
SOKNO priručnik služi za sustav samprocjene kvalitete rada udruge

Tehničke karakteristike Thera vitala:

 1. Omogućuje izokinetički trening.
 2. Kontrola pulsa.
 3. Aktivna mišićna podrška.
 4. Ima odmorišta za stopala te sigurnosne drške.
 5. Detekcija spasticiteta.
 6. Odmorišta za listove.

HTV 1, 23. III 2011.

Jabuka TV, 18. II 2011.