Kategorija: Vijesti

Podijeli

Objavljeno: 1 srpnja, 2017Kategorija: Vijesti

Podijeli

Srodne objave

Hvala svima koji su sudjelovali i aktivno se uključili u raspravu na Okruglom stolu: „Zapošljavanje osoba s invaliditetom – izazovi i nove prilike“ održanom 28.6.2017.g.

Okrugli stol u sklopu programa Projektor organiziran je kao završni skup Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara u partnerstvu s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu i Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Sredstva za provedbu programa osiguralo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program financiranja Centara znanja.

40-tak sudionika Okruglog stola među kojim su bili pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, saborska zastupnica Ljubica Lukačić, pomoćnica ravnateljice Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Đurđica Blažinkov-Živković te viša stručna suradnica u Zavodu Sanja Mršić Jurina složili su se da je zapošljavanje jedno od temeljnih ljudskih prava. Za svaku osobu pa tako i za osobe s invaliditetom, zapošljavanje je čin dostojanstva. Međutim, uvjeti za zapošljavanja osoba s i bez invaliditeta nisu isti. Problemi postoje na nekoliko razina: neusklađenost zakonodavnog sustava, manjkavost obrazovnog sustava i neprilagođenost radnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Svi su se složili da je posla puno; pred osobama s invaliditetom, javnim institucijama i javnim politikama. Neusklađenost zakonodavnog okvira i izostanak odgovarajuće potpore sustava, školovane osobe s invaliditetom i one koje se žele školovati i raditi, gura u socijalne naknade i/ili invalidske i obiteljske mirovine. Očekuje se kako će promjene u Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanja osoba s invaliditetom poboljšati mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom. Na Okruglom stolu je, također, naglašeno zalaganje da Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom postane javna ustanova u čijoj će nadležnosti biti utvrđivanje utvrđivanje invaliditeta.

O Okruglom stolu, također, možete pročitati u tekstu preuzetom s HINA-e na sljedećoj poveznici: https://www.hina.hr/vijest/9524068