Kategorija: Vijesti

Podijeli

Objavljeno: 21 rujna, 2017Kategorija: Vijesti

Podijeli

Srodne objave

Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara održale su 18. po redu Radni vikend od 15. do 17. rujna 2017. godine u hotelu Sol Garden Istra u Umagu. Tema ovogodišnjeg Radnog vikenda bila je „Javne politike i osobe s invaliditetom“ sa svrhom bolje informiranosti i osviještenosti osoba s paraplegijom i tetraplegijom vezano uz očuvanje zdravlja, prava i mogućnosti iz područja zdravstvene i socijalne skrbi te bolju komunikacija između članova u smislu razmjene iskustava i primjera neovisnoga življenja. Sudjelovalo je sedamdesetak osoba  s paraplegijom i tetraplegijom te njihove pratnje.

Radni vikend je, također, bio namijenjen i čelnicima lokalne zajednice te stručnjacima raznih profila, predstavnicima institucija, ustanova i udruga osoba s invaliditetom koji su održali korisna predavanja i prezentacije važne osobama sa spinalnom ozljedom.Pomoćnik ministra zdravstva Denis Kovačić, uvodno se obratio svim sudionicima, a pravobraniteljica Anka Slonjšak održala je predavanje: „Diskriminacija i osobe s invaliditetom“.

S obzirom na dugogodišnje zalaganje za izgradnju Spinalnog centra koji bi prvenstveno bio namijenjen osobama koje dožive oštećenje kralježnične moždine, a čime bi se osigurala kvalitetna rehabilitacija i cjeloživotno praćenje, zamjenica ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Katarina Lohman Vuga je predstavila projekt i faze realizacije Spinalnog centra, a socijalna radnica Željka Škrlec Valjak održala je predavanje o novitetima u procesu rehabilitacije osoba s kralježničnom moždinom u Referentnom centru za rehabilitaciju osoba s ozljedom kralježnične moždine. S nama su bile i predstavniceZavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Đurđica Blažinkov-Živković, pomoćnica ravnateljice za vještačenje i Jasenka Sučec, pomoćnica ravnateljice za profesionalnu rehabilitaciju.

O zadovoljstvu korisnika osoba s invaliditetom s propisanim invalidskim kolicima te uslugom dobivanja kolica u Hrvatskoj govorio je radni terapeut s međunarodnim iskustvom, Siniša Štefanac kroz prikaz rezultata provedenih istraživanja.

Budući da u kreiranju javnih politika sudjeluje i mnogo drugih aktera poput organizacija civilnoga društva, saborska zastupnica Ljubica Lukačić održala jepredavanje: „Utjecaj udruga osoba s invaliditetom na javne politike u Republici Hrvatskoj“, a predsjednica HUPT-a Manda Knežević govorila je o strateškim ciljevima Centara znanja u području unapređenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom koji okuplja 13 saveza osoba s invaliditetom koji sustavno rade na promicanju ljudskih prava jamčenih UN-ovom Konvencijom o pravima OSI te kontinuirano potiču unapređenja politika za osobe s invaliditetom te primjenu standarda kvalitete socijalnih usluga. Također, članica predsjedništva EDF-a, Marica Mirić održala je predavanje „Europsko zakonodavstvo i osobe s invaliditetom“ te približila sudionicima proces donošenja europskih zakona.

Sa svrhom bolje komunikacije između sudionika Radnog vikenda održane su tri interaktivne radionice. Radionicu vezanu uz razmjenu iskustava osoba sa spinalnom ozljedom PeerCounsellingvodio je predsjednik udruge Spinalne ozljede Zagreb g. Ehrlich-Zdvořák. Radionicu o zaštiti funkcija ruku kod osoba sa spinalnom ozljedom održala je voditeljica radne terapije u Referentnom centru za rehabilitaciju osoba s ozljedom kralježnične moždine Mirjana Kučina, dok je radionicu o pravima iz socijalne skrbi vodila zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević.

Za vrijeme trajanja Radnog vikenda s nama je bio urolog, dr. Jordan Dimanovski koji je bio na usluzi osobama koje su trebale savjete urologa.

Radni vikend je događanje kada se na jednom mjestu zajedno nalaze osobe s paraplegijom i tetraplegijom te stručnjaci, predstavnici civilnog društva i političari. Prilika je to za neposrednu komunikaciju, razmjenu mišljenja, konkretnih prijedloga, a istovremeno doprinos većem razumijevanju jedne manjinske skupine i smanjivanje stoljetnih predrasuda, a svakako doprinos senzibiliziranju lokalne sredine u kojoj se održava radni vikend. Puno hvala svim sudionicima, predavačima i stručnjacima! Također, hvala Nacionalnoj zakladi, Gradu Zagrebu i Ministarstvu zdravstva te donatorima koji su financijski podržali Radni vikend.